PRIPREMA I PRAKTIČNA UPOTREBA

Najbitnije stvari koje morate da upamtite jesu da grnčarija :
1. ne trpi nagle temperaturne promene – mora biti postepeno inače dolazi do pucanja,
2. moraju se ravnomerno zagrevati sve njene površine ,
3. mora biti suva (pošto ga operete sa mlakom vodom, sundjerom i sodom bikarbonom – sušenje ili u rernu bar pola sata na 40 stepeni ili par sati na suncu i provetrenom ! – prilikom sušenja sud  i poklopac položiti u stranu da se voda ne bi slila u dno )
4. kada je jelo gotovo (ili ga skidate sa vatre da proverite) uvek vruću grnčariju (sud jednako kao i poklopac) samo na drvenu dasku – nikako na hladan beton, pločice ili neke druge hladne ili vlažne površine.
Ne možete oprati sud sa svih strana i onda ga staviti odmah na izvor visoke toplote, već se sud mora osušiti kao što je gore opisano. Suv sud sa unutrašnje strane pre upotrebe namažete mašcu ili uljem i zatim u njega stavljate jelo (nije bitno da li se sprema čorba ili je nešto za pečenje u pitanju)

Priprema tek kupljenog suda. Sud se prvo opere od prašine mlakom vodom, i sundjerom koji nije bio u dodiru sa deterdžentom . Zatim se suši ili par sati na suncu i provetrenom ili u rerni na 40 stepeni bar pola sata. Sve unutrašnje stranice (suda i poklopca) namažite tankim slojem svinjske masti ili ulja. Masnoću dobro utrljajte tako da se površina posude natopi i promeni boju (potamni), a sav višak pokupite ubrusom.
Nakon što ste namazali – namastili sud ubacite ga u hladnu rernu vašeg šporeta (ili otvoreno ložiste napolju- ali u tom slučaju polako dodavati žar ili plin) .Pošto je sud u hladnoj rerni podesiti temperaturu na 200 stepeni i ostaviti sud da zapeče “na prazno” do sat vremena . Nakon toga ugasite rernu i sačekajte da se sve prirodnim putem ohladi. Tako hladan sud ponovo perete, sušite i onda je spreman za spremanje Vašeg prvog jela.
Pravilnom pripremom zemljanog posuđa za prvu upotrebu stvorili ste na njemu blagu impregnaciju – tanak sloj koji će smanjiti upijanje tečnosti i mirisa.

103539769_137482134615544_5002357357554591171_o
viber_image_2020-06-21_20-06-18

Kuvanje na ringli električnog šporeta
Bez obzira da li posedujete električni šporet sa običnim ringlama ili ravnom pločom ringla mora biti veća od dna vašeg zemljanog lonca ili šerpe kako bi se na celu posudu prenosila ravnomerna temperatura. Ringla mora biti hladna, a nakon što ste na nju stavili posudu postepeno je zagrevajte. Ukoliko je ringla vašeg šporeta manja od dna posude možete na nju staviti metalnu ploču veće širine koja će ravnomerno rasporediti temperaturu na dno.
Ukoliko koristite zemljano posuđe na šporetu sa ravnom pločom pažljivo spuštajte posudu na ringlu, nemojte ga klizati i okretati na njoj. Oštre površine dna zemljanog posuđa mogu ogrebati glatku staklenu površinu ringle zbog čega preporučujemo upotrebu metalne ploče između ringle i posude ili obložiti sud sa alu folijom. Ploča mora biti veće površine od dna posude, ne zaboravite.
Zemljano posuđe se ne može koristiti na šporetima sa indukcionim ringlama jer je za stvaranje indukcije potrebno isključivo metalno posuđe. Za indukcione ringle neophodna je upotreba ravne metalne ploče koja će stvarati indukciju i prenositi toplotu na posudu. Metalna ploča mora biti šira od površine dna zemljane posude.

Kuvanje i pečenje u rerni električnog ili šporeta na drva
Vaš zemljani sač, lonac ili pekač ubacite u hladnu rernu električnog šporeta, a zatim zagrevajte do željene temperature. U zavisnosti od visine vaše zemljane posude podesite visinu metalne rešetke kako bi temperatura ravnomerno kružila oko posude.
Ukoliko koristite šporet na drva za pripremu hrane u zemljanom posuđu pre svega otvorite vrata da se rerna ohladi, zatim posudu postavite na vrata rerne da se blago zagreje i nakon toga ubacite je u rernu. Sačekajte još neko vreme da se vaša zemljana posuda ugreje, tada možete zatvoriti vrata rerne i nastaviti sa loženjem šporeta i pripremom hrane.

Kuvanje na plinskom šporetu
Ne preporučuje se izlaganje zemljane posude direktnom plamenu zbog čega se za kuvanje na plinskom šporetu savetuje upotreba metalne ploče koja će ravnomerno prenositi temperaturu plamena na dno posude. Metalna ploča mora biti veća od dna posude i debljine barem 3-4 milimetra. Ne koristite najjači intezitet plamena na plinskom gorioniku već nakon zagrevanja posude na slabom plamenu podesite srednju jačinu.

Upotreba zemljanog posuđa na žaru
Ukoliko imate mogućnost da pripremate hranu u zemljanom posuđu na tradicionalan – izvorni način pored vatre vaše zemljano posuđe nemojte spuštati direktno na žar , razlog je što će sam sud brzo povući toplotu i moze doći do zagorevanja. Založite vatru, kada se stvori žar razgrnite ga i postavite u sredinu zemljanu posudu tako da žar bude udaljen 20 centimetara. Zatim postepeno kako se posuda zagreva približavajte žar dok ne bude na 5cm. Proverite vremenom da li je jelo provrelo, i ne dajte mu da ključa već lagano neka vri. U slucaju da vam je problem da održavate toplotu sa drvetom koje tinja, vi koristite ćumur.
Mi ne preporučujemo stavljanje žara na poklopac, posto nema razlike u krajnjem rezultatu spremanja jela .Ali u slučaju da želite staviti nesto žara i na poklopac, onda neka odnos bude 80% okolo a samo 20% na poklopcu. Takodje, žar se stavlja na poklopac tek na pola spremanja kada ste sigurni da je apsolutno ugrejan. Vodite računa kada dižete poklopac, da vam žar i pepeo ne upadne u jelo.
Ukoliko koristite zemljani sač u furuni ili zidanoj pećnici otvorite vrata i sač postavite na ulaz dok se ne ugreje, a zatim ga možete gurnuti u unutrašnjost i zatvoriti vrata.

Održavanje grnčarije
Održavanje grnčarije na pravilan način omogućiće Vam da dugo uživate u njenim blagodetima, ako pazite fizicki da ga ne oštetite i ne izlažete naglim promenama temperature ono ce biti večno . Nakon svake upotrebe vaše zemljano posuđe operite isključivo vrućom vodom bez dodataka deterdženata za pranje. Za pranje koristite sunđer koji ste namenili samo za zemljano posuđe kako ga ne biste koristili sa tečnim deterdžentima. Ukoliko se desi da vam hrana zagori ( zalepi za sud-mada kako se sve sprema na laganoj vatri i uvek vodite računa o nivou tečnosti to je vrlooo retko) možete je ostaviti potopljenu vodom da omekša, a zatim je odstranite sa dna grubom četkom i posudu operite vrućom vodom.
Za pranje grnčarije umesto deterdženata možete koristiti prirodna sredstva poput sode bikarbone. Nakvasite unutrašnjost posude vodom i potom pospite kašikom sode bikarbone. Istrljajte posudu čistim sunđerom i dobro isperite vodom.
NIKAKO u mašinu za pranje sudja !
Nakon što ste je oprali grnčariju obavezno dobro osušite na vazduhu tako što ćete je odložiti okrenutu na kuhinjsku krpu ili ubrus ili 30min u rerni na 40-70 stepeni.

Budimo u kontaktu

U Novom Sadu i 20km od centra isporuka je svakodnevna i besplatna a odredjenim danima i u drugim delovima Vojvodine-Srbije. Za sve informacije oko uvida u ceo asortiman, isporuke ili slanja naseg sudja pozovite nas ili pišite .

Shopping Basket