viber_image_2021-02-19_14-35-50

O nama

majstor Petar Šunjevarić

original grnčarija zlakusa

Gde je ta Zlakusa i ko su njeni grnčari ?

Kada krenete put Zapadne Srbije ka Crnoj Gori, Zlatiboru, Tari, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj .. na 220 km od Novog Sada,190km od Beograda, 38km od Zlatibora uz plodnu ravnicu kraj Djetinje, obavijenu brdima smešteno je selo Zlakusa. Prosečna nadmorska visina Zlakuse je kao najvišeg vrha Fruške Gore, a okolna brda sežu i do 900m nadmorske visine .

Već vekovima tu se sa generacije na generaciju u 10ak porodica prenosi grnčarski zanat. Nekada su majstori nosili na zaprežnim kolima svoje lonce i pekače na sve vašare i svetkovine, a sada i u selu ali i pored magistralnog puta možete odabrati posudje kojim bi upotpunili svoju kuhinjsku kolekciju. Sredinom 2020. je odradjena sertifikacija sudja. Nosioci setifikacije su porodice okupljene u udruženju lončara “Zlakusa” koje su uprkos modernijim i lakšim tehnikama izrade ostale verne tradicionalnoj na kolu (okrugli točak na ručni, nikako električni, pogon) , takozvanim zidanjem. Uz sertifikat koji kupovinom dobijate svaki sud mora imati oznake (pečate) na posudju : mini otisak ruke, pečat majstora i natpis Zlakusa sa starim stilizovanim Z. Dve su glavne odlike – 100 % ručna izrada i sastav materijala od kog je napravljena. Kao apsolutno ekološki materijali, bez primesa bilo kakve hemije, vaš sud čine glina i mineral kalcit u srazmeri pola, pola. Te dve odlike daju grnčariji kvalitet, i ona je napravljena da traje večno a potrebno je se samo pridržavati uputstva i osnovnih smernica, naravno uz brigu da ne dodje do loma , pošto je sam sud prilično težak.

Kada Vas put nanese u Zlakusu, pored kupovine pravih malih grnčarskih unikatnih komada posudja, u blizini možete posetiti Potpećku pećinu, ručati pastrmku sa rečice Petnice i obići etno selo Terzica Avlija. Idealan predah od duge vožnje, zar ne ?

1384_542098_3454657159600_1281040123_n
7572

Budimo u kontaktu

U Novom Sadu i 20km od centra isporuka je svakodnevna i besplatna a odredjenim danima i u drugim delovima Vojvodine-Srbije. Za sve informacije oko uvida u ceo asortiman, isporuke ili slanja naseg sudja pozovite nas ili pišite .

Shopping Basket